“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

„Én vagyok az élet kenyere…”: konferencia az önkéntességről

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2024. május 09., csütörtök 17:32

 

A Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ konferenciára várta vendégeit csütörtökön Budapesten, a Benczúr utcai Baptista Házba – a téma az önkéntesség volt.

„Én vagyok az élet kenyere…” János 6:35

 

Elöljáróban Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke köszöntötte a jelenlévőket, „különösen azokat, akik azt érzik, Isten mozgatja őket egy önként vállalt szolgálatban, feladatban.”  Három bibliaverset idézett, majd így folytatta: „Mi baptisták elkötelezettek vagyunk az önkéntességben, hiszen amikor valaki hitre jut, önként vállalja, hogy követi Krisztust és elkötelezi magát Isten útján, és miután bemerítkezik, megéli ezt a szabadságot. Nem csupán Isten követése és szolgálata – a feladatok teljesítése is – akkor rendelkezik igazi hajtóerővel, ha azt önként, szívünk teljességéből, Istenre figyelve végezzük. Tapasztalataim szerint sokkal jobban lehet bízni azokban a közösségekben, ahol ez így történik, hiszen ők sokkal eredményesebbek a munkájukban. Egyházunk üdvözli és támogatja az önkéntességet, és szeretne minél nagyobb teret adni mindannak, amely szívből fakad, és így nagyszerű eredményt hozhat hitéleti, köznevelési, szociális területen, mindazon utakon, amelyekre Isten vezet minket.”

Szólt a résztvevőkhöz Serafin József, a módszertani központ vezetője, Dr. Mészáros Kálmán, a Baptista Teológiai Akadémia rektora és Dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője, Dr. Bartal Anna Mária szociológus, szociálpolitikus is. Börtönmissziós tapasztalatairól beszélt Boros Lajos tapasztalati szakértő, a baptista börtönmisszió vezetője, Vatai Gyula egykori börtönparancsnok, terápiás munkatárs. A résztvevők között korábban kiosztott kérdőívek válaszait Kereskedő Emőke módszertani munkatárs összegezte és elemezte.

A Baptista Szeretetszolgálat részéről az előadók, illetve a kerekasztal-beszélgetés résztvevői között volt Dr. Miletics Marcell egyetemi adjunktus, az Utcafront szolgálat intézményvezetője és Toszeczyk Renáta, az Emberkereskedelem Elleni Tevékenység Osztályának osztályvezetője is. Velünk volt korábbi támogatottunk, Csáky Soma, aki megosztotta rendkívüli történetét a résztvevőkkel, majd megismerhettük a Nem adom fel Alapítványt.

Fotó: Antal Saci 

Lap tetejére