X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Baptista Szeretetszolgálat OSZSK - Pécsi Gondozási Központ

Elérhetőségi adatok
Megye:Baranya
Irányítószám:7628
Helység:Pécs
Utca, házszám:Barátság u 18.
Telefonszám:20/4818040
E-mail:baratsag.pecs@baptistasegely.hu
Intézményi információk
Vezető neve:Dr.Heidl Beáta.Vez.ápoló:Vucseta Márta
Bankfiók:Unicredit Bank Zrt.
Bankszámlaszám:10918001-0000121-53750004
Adószám:18213331-2-42
Székhely neve:129
Szolgáltatási terület:Pécs Megyei Jogú Város közigazgatási területe / az ország egész területe

Az intézményhez tartozó székhely:

Ellátási terület:

Idősek otthona
Ellátási típus: Idősek otthona
Férőhelyek száma: 24 fő
Ellátási terület: az ország egész területe

Serpa a baptista otthonban, akinek a kedvesség a legnagyobb szakértelme


Pécs - Parfé után egy újabb, ugyancsak fiatal labrador kutya, Serpa lett állandó látogatója a Baptista Szeretetszolgálat OSZSK Pécsi Gondozási Központjának. Serpa elődjéhez hasonlóan máris sok örömteli pillanatot ajándékozott az idős ellátottaknak és a gondozóknak.   

 

Az intézményben Vucseta Márta az ápolásvezető, aki férjével részt vesz az Önkéntes Kölyöknevelői Programban, amely a vakvezető kutyák képzésének alapja. Feladatuk a hozzájuk kerülő kedves négylábúak szocializálása, nyugodt családi körülmények biztosítása és kapcsolattartás a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolával. A nevelési időszak lejárta után következik a vizsga, valamint az ismételt egészségügyi vizsgálatok sora. Parfé már megtanulta az elvárt feladatokat és folytatja a speciális kiképzést. Még ma is emlegetik az idősek.

– November 23-án ment el tőlünk Parfé a különleges oktatásra, azóta kétszer látogatott vissza hozzánk, feltalálta magát, meglelte régi, idős ismerőseit – mesélte Márta. – Parfé nagyon jó kutya, mindenkivel tud, és nagyon szeret dolgozni. Már kiválasztották a gazdáját, egy fiatal látássérült életét teszi majd jelentősen könnyebbé.  

Serpa februárban, nyolchetes korában érkezett. De eleinte egészen másként viselkedett, mint Parfé. A kölyökként is nyugodt, kiegyensúlyozott Parféval szemben Serpa teljesen más energiaszinttel tette próbára a nevelői türelmet.

– Serpa sokkal aktívabb kölyök volt, mint Parfé, „sokat segített” nekünk a ház körül és a kertben, imádta a cipőket, de mindent nagyon kedvesen tett. A kedvessége most is határtalan, és rendkívül intelligens, okos, megbízható kutyus. Amikor együtt voltak, nagyon sokat tanult Parfétól, már mindenki imádja, akivel találkozik, az idősek is nagyon jól fogadták az otthonban, nagyon örülnek neki. Eleinte amerre mentem, követett, és csak akkor ment be a szobákba, ha nekem is volt ott feladatom. De mára ez megváltozott, amikor megérkezünk, ő is üdvözöl mindenkit, orrát odadugja az idősekhez, akiknek az érintés rendkívül fontos.

Márta azt tapasztalta, hogy az idősek gyakran beszélnek egymással Serpáról, és olyankor előkerül a múlt, saját egykori kutyusukról mesélnek, akit nagyon szerettek. Kellemes órákat ajándékoz a fiatal labrador, ahogyan sorban végigjárja a szobákat, és mindenkit meglátogat.

– Egyik lakónk, aki súlyos emlékezetzavarral küzd és kommunikációs nehézségei vannak, ennek következtében szorong, szemmel láthatóan boldog lesz és feloldódik, ha a kutyus betér hozzá. Egy másik néni nagyon szerette Parfét, és most ugyanúgy szereti Serpát is. Mesélt a lányának a telefonban róla. A lánya a készülékhez kérte a nővért, mert azt hitte, romlott az édesanyja állapota, nem hitte el, hogy nálunk valóban van egy kutyus… Lelkileg és szellemileg sokat nyújt a kedves kölyökkutya az idősek számára.

A pécsi gondozó központban is nagyon nehéz időszakon vannak túl, amely egyformán megviselte az időseket és a gondozókat. Márta úgy fogalmaz, közösen próbáltak meg túlélni, egymáson segíteni, ezért most sokkal közelebb érzik egymáshoz magukat, mint korábban. A járvánnyal együtt járó bezártság és elszigeteltség feldolgozásában is sokat segít a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola „tanulója”, Serpa, akinek a kedvesség a szakértelme.

 

 

 

 

 

 

Parfé, egy önzetlen barát az idősek között

 

Pécs – Egy fiatal labrador kutya dolgozik néhány hónapja a Baptista Szeretetszolgálat OSZSK pécsi intézményében. Parfé okossága, kedves természete sok örömteli pillanatot ajándékozott már eddig is az idős ellátottaknak és a munkatársaknak.   

 

A Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központjának Pécsi Gondozási Központjában szigorú rend uralkodik ezekben a vírusos időkben, a szociális szakemberek mindent megtesznek a rájuk bízott idősek biztonsága érdekében.

– Parfé az év elején, nyolchetes korában került hozzánk – meséli Márta, az intézmény ápolásvezetője. – A párommal az úgynevezett Önkéntes Kölyöknevelői Programban veszünk részt, amely a vakvezető kutyák képzésének alapja. Körülbelül egyéves koráig maradhat a családunkban Parfé. Feladatunk a kutyus szocializálása, nyugodt családi körülmények biztosítása és kapcsolattartás a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolával. A nevelési időszak lejárta után következik a vizsga, valamint az ismételt egészségügyi vizsgálatok sora.

Amennyiben Parfé megtanulja az elvárt feladatokat és semmilyen mozgásszervi és más egészségügyi problémát nem találnak nála, visszakerül az Alapítványhoz a speciális kiképzésre. De egyelőre Mártával van, aki heti két alkalommal elhozza magával a gondozási központba. Ahol természetesen valamennyi idős már nagyon várja ezeket a napokat, nagyon megszerették az új „dolgozót”.

– Parfé már pici kora óta rendkívül érdeklődő, meglepően könnyedén alkalmazkodott az életünkhöz, nyugodt, szívesen tanul és nagyon okos – folytatja csupa szeretettel a hangjában Márta. – Amikor itt vagyunk együtt, minden lakó szeretettel üdvözli, köszönnek neki, Parfé pedig farokcsóválva az odafigyelésével hálálja meg az idősek kedvességét. Gyakran simogatják, előfordul, hogy egyszerre hárman is beszélnek hozzá és mesélnek a saját kutyusaikról. Amikor egyedül érkezem, az idősek első kérdése az, hogy miért nem jött velem Parfé?

Márta elmesél egy történetet, amivel egyben be is mutatja Parfé „munkáját”.

– Az egyik lakó egy-két napja már nem akart közösségbe menni, nagyon szomorú volt és nem akart már enni sem. Bementünk hozzá, Parfé leült az idős hölggyel szemben és rögtön kialakult közöttük egy kapcsolat. Attól a pillanattól fogva percekig tartó simogatásban volt része. Közben beszélgettünk, megoldottuk a felmerült problémát és még Parfénak is jutott egy kevés szalámi.

– Amikor elkísér Parfé a munkahelyemre, belépéskor őt is áttörlöm fertőtlenítő kendővel. Az intézményben folyamatos a szájmaszk viselés, az állandó fertőtlenítés, a távolságtartásra vonatkozó előírások betartása. Különösen a hozzátartozókkal való kapcsolattartás hiánya nehezíti meg az otthon lakóinak életét. Az utóbbi hiány pótlásában tud nagyon sokat segíteni Parfé, aki egy kincs, és ez a kincs az idősek életének is a része már. Sok örömet, vidámságot, szeretetet hozott hozzánk és szebbé tette a napjainkat, ami különösen fontos ezekben a nehéz hónapokban. Eddig is nagyon barátságos volt a kislétszámú és nagy kerttel rendelkező intézmény, de a kutya jelenléte tovább fokozza az otthon érzetét sokaknak, akik korábban is kutyussal éltek. Akiknek eddig ez az élmény nem adatott meg, azok is rácsodálkoznak arra a szeretetre, amit ez a kutyus tud adni, feltétel nélkül Mindenkinek.

Márta tudja, hogy fájdalmas lesz a pillanat, amikor Parfé élete egy újabb fordulatot vesz és speciális vakvezetőképzésben részesül a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában. Emiatt el kell hagynia az időseket és Mártát is. Mennie kell, de ő itteni küldetését addigra teljesíti, Mártáék pedig addig is azért vannak mellette, hogy elindítsák az úton.

– Nagyon hiányzik majd, de itt hagy magából valamit. Példát mutatott, emlékeztetett minket arra, hogy csak önzetlenül érdemes élni és cselekedni.

Parfé után remélhetően egy újabb kis vakvezető tanuló kutyus teszi majd a ház életét különlegessé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A látogatás lehetőségét az intézményben 2020.06.05-től biztosítjuk

 

Látogatási idő:

Hétfő-szerda-péntek    9-11 óráig

Kedd-csütörtök           15-18 óráig

Szombat-vasárnap        9-11 óráig

 

A zsúfoltság elkerülése érdekében látogatási időpont a

20/262-9768-as telefonszámon  kérhető.

 

 

A katonák elvégezték a fertőtlenítést a baptista idősotthonokban

A Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthonában (annak mindhárom telephelyén), valamint a Baptista Szeretetszolgálat Országos Segítő Központ Pécsi Gondozási Központjában a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának, illetve a 64. Boconádi Szabó József logisztikai ezredének vegyivédelmi katonái végezték el a fertőtlenítést. Ez egyike volt a humánjárvánnyal kapcsolatban elrendelt legfontosabb központi intézkedéseknek.

A két baptista fenntartású intézmény vezetői, munkatársai, szociális gondozói továbbra is mindent megtesznek az idős ellátottak biztonsága érdekében, igazoltan fertőzött személyről sem a lakók, sem pedig a munkatársak körében nincs tudomásuk. A szeretetotthon és a gondozási központ dolgozói, valamint lakói a járványhelyzettel kapcsolatos szabályokat továbbra is szigorúan betartják, a védőeszközöket rendeltetésük szerint használják. A baptista intézményekben minden eszközzel azért dolgoznak, hogy megvédjék a legjobban veszélyeztetett időseket. Felkészültek a fertőzött személyek ápolására is, de legfontosabb feladatnak továbbra is a megelőzést tekintik.

2020.05.08. 

 

Adományok az idősek kényelméért, lépések a gondozottak biztonságáért!  

 

Pécs – Ágyneműket kapott a Radisson Blu Béke Hoteltől és virágokat a Gerber Kertészettől az OSZSK pécsi telephelye, ahol munkatársaink mindent megtesznek az idős ellátottak biztonsága és kényelme érdekében. 

 

A Baptista Szeretetszolgálat OSZSK Pécsi Gondozási Központja idősek bentlakásos otthon lakói türelmesen viselik a jelenlegi helyzettel járó kellemetlenségeket. Számos új együttélési szabályt kell betartaniuk annak érdekében, hogy megelőzzék a fertőzéseket. Már megtanulták a védőeszközök használatát, a közösségi terekben szájmaszkot viselnek és csak a szobatársak vannak egymástól 1,5 méteres távolságon belül. Halász Rita telephelyvezető örömmel számolt be arról, hogy a tavaly felújított lakószobákba megérkeztek a budapesti Radisson Blu Béke Hotel újabb felajánlása (ágyneműk), amely ebben a helyzetben óriási segítség. A lakók a  megszépült udvarban pihenhetnek, beszélgethetnek. Az előző évekhez hasonlóan az otthon sok szép virágot kapott a pécsi Gerber Kertészettől.

Halász Rita telephelyvezető elmondta azt is, hogy az intézményvezető dr. Heidl Beáta az ápolószemélyzettel egyetértve egy fontos lépés mellett döntött, így április 6-tól beköltöztek az otthonba a nővérek és a közvetlen ellátásban dolgozók. A korábban nappali ellátásként működő épületet munkatársaink nagyon gyors munkával és összefogással nővérszállónak rendezték be. 

Jelenleg a dolgozók és a lakók együtt vészelik át ezt a nehéz időszakot, „bezárva”, de reménykedve abban, hogy a sok-sok megelőző intézkedés nem lesz hiábavaló és sikerül megóvni a ránk bízott idősek egészségét.

Köszönjük támogatóinknak, a Pécsi Önkormányzatnak a Raddisson Blu Béke Hotelnek, az Élelmiszerbanknak és a Gerber Kertészetnek, hogy velünk vannak erőfeszítéseink közepette! 

 

 

Sok szeretettel köszöntöttük a 100 éves Erzsi nénit 

A Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központ Pécsi Gondozási Központjában 2020. január 14-én, kedden megható pillanatok közepette ünnepeltük meg kedves gondozottunk, Erzsi néni 100. születésnapját.

Az eseményen ott volt Péterffy Attila, Pécs városának polgármestere, Hári Tibor, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető főigazgatója, dr. Heidl Beáta, a BSZ OSZSK intézményvezetője, Tóth Zoltán baptista intézményi lelkész és Halász Rita telephelyvezető.  

A Pécsma az alábbi tudósítással számolt be az eseményről:

„Nem akármilyen nap volt a keddi a pécsszabolcsi baptista idősek otthona életében: száz éves lett egyik lakójuk, Schmidt Lajosné Erzsi néni. Csokorral, emléklappal és egy óriási tortával is köszöntötték az idős hölgyet, aki maga fújta el a gyertyákat rajta. Többször is elérzékenyült a kis ünnepség alatt, ahol még a pécsi polgármester is felköszöntötte.

Az otthon összes lakója egybegyűlt, hogy együtt ünnepeljen Erzsi nénivel, aki mesélt röviden az életéről is egy kis videón, amit előző nap készítettek vele. Száz éve született Erdélyben, egyedül jött át Magyarországra még fiatal lányként. A húszas éveinek elején házasodott meg. Gyermeke sosem született, de adódott alkalma felnevelni kettőt, a férjének fiát és lányát. Felnőtt korában fonónő volt egy budapesti gyárban, elmondása szerint kitüntetést is kapott munkájáért.

Régebben még látogatták az otthonban, azonban ezek az alkalmak ritkultak és ma már csak az itteni barátnők maradtak neki. Ennek ellenére nagyon jól érzi itt magát.

– A hosszú élet titka? Rendes életet kell élni, becsületesnek, tisztességesnek maradni mindvégig – tette hozzá.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere köszöntötte Erzsi nénit egy csokor virággal és egy emléklappal. Elmondta, reméli, hogy élete második felében Pécsett szerető otthonra, városra talált.

 A világ ugyan nagyon változott, de egy dolog biztosan nem: a fiatalabb generációk mindig tisztelettel fognak az idősek felé fordulni – mondta a városvezető.”

 

 

 

Hálásan köszönjük az adományokat!

A Baptista Szeretetszolgálat OSzSK Pécsi Gondozási Központ lakói és dolgozói levélben köszönték meg a Radisson Blu Béke Hotel adományait. 

„Szeretnénk köszönetünket nyilvánítani a sok nagyszerű adományért, amit Önöktől kaptunk”, írták munkatársaink. „Intézményünkben 24 férőhelyes idősek otthona, 20 férőhelyes idősek klubja, népkonyha működik. Jelenleg is átépítés, felújítás folyik az intézményben. Ebben az évben lett kialakítva új nővérszoba, betegszoba, orvosi szoba, tálalókonyha, és lettek kialakítva lakószobák. Felújítottuk, szépítettük az udvart, két rámpát is építettünk.

Az adományok nagyon jó helyre kerültek és épp jókor érkeztek!

Köszönettel: Halász Rita telephelyvezető”

 

 

Marika néni 90 esztendős lett!

 

 

Kedves és megható ünnepséget rendeztek minap, azaz 2019. október 4-én, pénteken a Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központjának Pécsi Gondozási Központjában, ahol az intézmény egyik lakója, Marika néni 90 esztendős lett. A nem mindennapi alkalomból az idős nénit felköszöntötte Halász Rita telephelyvezető, valamint a pécsi önkormányzat képviselője is. Pécs városa az ünnepi alkalmat ragadta meg ahhoz, hogy átadja az önkormányzat ajándékát, egy televíziós készüléket a baptista fenntartású intézmény részére. Munkatársunk, Halász Rita elmondta: máris készülnek egy hasonló alkalomra, hiszen egyik gondozottjuk a közeljövőben ünnepelheti meg a századik születésnapját.  

 

Letölthető fájlok

pdf
méret: 1.27 MB
BSZ OSZSK Pécs idősek otthona 2021. (átlagos) térítési díj
pdf
méret: 1.29 MB
BSZ OSZSK Pécs idősek otthona 2021. (demens) térítési díj
Lap tetejére